Sebelitostně-svetrová samomluva (nedělní žolík)
„Zatracení Jediové, to byl zase výjezd za všechny peníze, ještě že už jsem doma. Tak, na to, že mám všechny končetiny. Hmm, dobrý víno. Ale příště na to teda Jeho císařské milosti už seru, to se fakt nedá vydržet dlouho a jako vrchní polní maršál bych snad osobně na takovéhle akce ani lítat neměl, ne? Pokolikáté už mě povolal uprostřed noci, s tím, že nemá čas na pořádný brífink? To už ani nespočítám. A kolikrát z toho ten čas fakt nebyl? No, vlastně skoro nikdy, to je pravda. Ale přinejmenším dvakrát jsme letěli mimo Coruscant a to se mohl vykecávat třeba hodiny, kdyby chtěl, to ať mi nikdo nezkouší vymluvit. Ten Brandeys tenkrát, například. I když… to se vlastně chvíli vykecával a něco naznačil, pak jsme vypili lodní bar, zbytek cesty prospali a toho zmetka v cíli zničil i s kocovinou jako hovado, tam by sebedůkladnější brífink nic nezměnil. To ale nic nemění na tom, že když se někdo z těch magorů objeví na Coruscantu, tak si pro něj letí hned a mě bere s sebou. Copak nemá Inkvizici? A svou pravou ruku a minimálně tři haranty? Ti jsou na takové věci školení a nejspíš i zvyklí, já ne. Mě bere ze setrvačnosti, protože jsme spolu párkrát byli na tahu a asi mu přišlo, že když mi nevadí se bez předchozího plánu sbalit a vyrazit objevovat nové hospody, nebude mi vadit ani sbalit se a bez předchozího plánu vyrazit na lov nepřátel státu. Přitom i on musí vidět, že to jsou dvě ale úplně rozdílné věci. A že jako návnadu může použít i nižší šarži. Hmm, fakt dobrý víno. Nedal mi ho jako odměnu za ten minulý výjezd? Dal, no jistě. Má vkus, Jeho milost císařská. Rozhodně lepší dárek než ten dnešní svetr. Jasně jsem říkal, že chci pozlacený kyrys, a on mi dá kousavý hadr se zubatým sobem, to by snad za bonus nepovažovala ani žádná z těch jeho. Jestli ona to spíš není nějaká provokace? Třeba chce, abych ho s tím poslal někam a on mě pak mohl poslat do důchodu. Tam se mi ostatně bude svetr hodit víc než pozlacený kyrys. A možná by to tak bylo lepší, aspoň bych neriskoval, že mě na další akci nějaký z těch jelimanů přesekne vejpůl. A vůbec, tak jo, já se bránit nebudu. Já mu to ráno řeknu. Jen co dopiju tuhle parádní lahvinku a trochu se na to prospím.“
Fandom: Star Wars: Nightfall