Foerost, 70 let před bitvou o Yavin
Od mé první návštěvy kancléřky Saresh, té hospody, uběhly čtyři roky a událo se toho tolik, že kdybych byl holka, vystačilo by mi to přinejmenším na tři deníčky.
Změnilo se toho fakt hodně; už i z naší generace byla zaneprázdněná skupina padawanů, co nemají čas na kamarády, protože s mistry vymetají temné kouty galaxie a musí se hodně učit. Extrémním případem byla Sheena, kterou jsem za ty čtyři roky viděl přesně jednou, když se vrátila z nějaké nepředstavitelné dálky, do níž pak zase vyrazila, tentokrát na ještě delší dobu. Docela mi chyběla, ale do očí jsem jí to samozřejmě neřekl, protože kdo ví, jak by to začala analyzovat.
O to častěji jsem se ale začal scházet s Kess, která propadla studiu botaniky a často mě prudila tím, že mi ukazovala nejrůznější druhy stromů, o nichž jsem si na Coruscantu mohl nechat leda tak zdát. Vracel jsem jí to tím, že jsem před ní sem tam sypal zrní a občas jí na dudy zahrál holubí jezero. S tím, že některé její vtipy nikdy nepochopím, jsem se definitivně smířil.
Artarrise a Yussiho si, asi že měli oba ve jménech trochu moc s, vzaly do učení dvě slavné osobnosti, mistryně Nu a mistr Tycho. Nikoho z nás ostatních tedy nepřekvapilo, že jsou dnem i nocí zavření v archivu nebo tělocvičně a nevídáme je už pomalu ani na společných přednáškách a na obědech. Nevypadali ale nijak nešťastně, tak jsme jim to přáli.
Nejvíc času jsem tak trávil s Nejou, kterého si mimochodem jeho mistr vybral až celých sedmnáct minut po mně a já tak nebyl poslední. Pořád jsme sdíleli pokoj, nějaké ty volitelné předměty a z vůle mistrů chodili do tanečních, neptejte se, a on hlavně přestal věnovat tolik času šermu, takže už se s ním dalo bavit i o jiných věcech. Akorát se mu tedy začaly trochu bouřit hormony, hlavně v těch tanečních, a vysvětlovat mu, že ta či ona samička je sice určitě fakt kus, ale na mě málo chlupatá, mě začínalo unavovat.
S mistrem Coxem jsem se rozhodně nenudil. Účastnili jsme se spousty zátahů na hledané zločince, rozložili pár organizovaných skupin, sledovali podezřelá individua, dostávali se do pašeráckých skladišť a mnoho dalšího, přičemž po každém dobrodružství jsme si sedli k pivu a pořádně probrali chyby, kterých jsem se dopustil. Nebylo jich málo, ale s jeho pomocí jsem je zvládal redukovat a po každém zasedání jsem jich dělal trochu méně.
Dosud jsme ale ani jednou neopustili Coruscant, což se teď konečně změnilo. Mistr dostal tip na chystanou akci jedné ze zločineckých band Jádra a já kvůli tomu na staré, ošklivé nákladní lodi třídy Action IV mířil k loděnicím na Foerostu.
Loď byla až na pár kontejnerů úplně prázdná a kromě mě a posádky osmi profíků se na ní do soustavy v bezprostředním sousedství galaktického kapitolu plavili i Yussi s jeho mistrem. Mistr Cox, který nám nenápadný odvoz zajistil, zůstal na Coruscantu, údajně proto, že chtěl vyslechnout několik potenciálně důležitých svědků, ale měl jsem pocit, že za to přinejmenším trochu může i finále kashyyycké fotbalové ligy, v němž se měla jeho Rudá křídla utkat s Katarny z Kachirha.
Dva vylízaní břinkmozci, jak šermíře několikrát nazval můj mistr, a to i v jejich přítomnosti, nebyli společností, po které bych nějak výrazněji toužil, ale přežít se to dalo. Mistr Tycho sice trval na tom, že si za letu musíme zašermovat, ale když viděl, jak marný je můj niman proti čemukoliv, co na mě zkusil jeho padawan, upustil od toho a jenom mi káravě vysvětloval, že bych na tom měl zapracovat. Nebyl jsem na něj vysloveně hrubý, ostatně hrozilo, že to on bude v budoucnu rozhodovat o mých rytířských zkouškách, ale myslel jsem si svoje a zbytek cesty jsem strávil rozebíráním a skládáním meče, protože reálně hrozilo, že ho budu muset použít.
Povaha mise byla vlastně triviální. Měli jsme zabránit plánovanému odcizení značného množství kontejnerů se vzácnými surovinami organizovanou bandou neřádů a co nejvíc jich dostat za mříže, kam patří. Nevěděli jsme však, kdo jsou a jak přesně to chtějí provést, a tak jsme se měli po loděnicích pohybovat co možná nejnenápadněji, sledovat stopy a sbírat důkazy a až pak kontaktovat tamní autority a sekat, což byl i důvod, proč nikdo z nás neměl na sobě tradiční róby Jediů, nýbrž důmyslné převleky. Mistr Tycho vypadal jako bankéř, Yussi jako něco mezi horníkem a příslušníkem nějakého téměř holohlavého a zcela mozkůprostého gangu a na mě zbyla role údržbáře, pročež jsem vyfasoval montérky se spoustou kapes a hasák.
Nezbývalo mi než doufat, že mi ti dva neudělají ostudu.
Let netrval dlouho a po pouhých dvou hodinách jsme všichni tři z můstku pozorovali, jak se uhrančivá modř hyperprostoru rozplývá a nahrazují ji hvězdy. Posádka trochu znuděně prováděla úkony, jakým se jistě věnovala i po předchozích příletech, a my si prohlíželi obrovské orbitální dílo.
Když jeden žije pár let na Coruscantu, velikost budov ho docela rychle přestane dojímat, tuplem když se narodil na planetě s obřími stromy, ale přesto jsem se neubránil uznalému pokývání hlavou. Foerostské loděnice totiž nebyly jen velké, byly taky neskutečně členité a z téhle vzdálenosti to vypadalo, jako by v nich jednotlivé obrovské lodě spíš rostly než že je tam dávají dohromady tisíce bytostí a droidů. Nebyl tam jediný symetrický prvek, to jest něco, na co jsem byl z hlavního města zvyklý, a působilo to dost chaotickým, skoro až skličujícím dojmem.
Mistr si nejspíš všiml, jak se na ně dívám, a věnoval mi zkoumavý pohled, ale než mi stačil udělit nějakou úplně zbytečnou lekci, prolomil ticho v kokpitu sám pilot. Požádal o povolení k přistání, odeslal kódy a zahájil přibližovací manévr, to všechno tak otráveně, jako by četl nákupní seznam. Přitom jediná chyba mohla celou tuhle mnohatunovou krávu nacpat do zařízení za miliardy kreditů a z nás udělat zbytečné hroudy uhlíkatých sloučenin plujících vesmírem.
Navzdory mému škarohlídství proběhlo přistání bez jakýchkoliv komplikací, loď dosedla do jednoho z mnoha velkých hangárů a bylo jasně slyšet, jak motory pohasínají. Než jsem si to ale stihl pořádně užít, mistr s Yussim už beze slova odcházeli a já se nenechal pobízet. Následoval jsem je po rampě ven z lodi, do šedivého, mrzce udržovaného a jistě prastarého hangáru, načež jsme zamířili k východu.
Protokolární droid u dveří nám pouze popřál ničím nerušenou návštěvu, otevřel a vypustil nás na šedivou promenádu, která se ze všeho nejvíc podobala běžné uličce na Coruscantu, odhadem tak mezi sto prvním a sto dvacátým podzemním patrem. Vládlo tam přítmí, hlavními zdroji světla byly poutače mnoha stánků se vším možným a motala se tam nepřeberná směska nejrůznějších tvorů. Nejhorší byl ale pohled na podlahu, kterou nejspíš nikdo nevytřel ani nezametl už od dob založení loděnic, a já dost litoval, že jsem si v rámci krytí nevzal boty.
„Půjdu se podívat do administrativních pater,“ spustil mistr Tycho, zatímco já si pořád ještě prohlížel okolí. „S trochou štěstí tam zjistím potenciální cíle našich přátel. Yussi, ty se zkus poptat místních pilotů na nejnovější drby, jestli třeba poslední dobou nedorazila podezřele velká skupina či něco podobného. A ty,“ otočil se na mě, ovšem já se dřív chopil nedbale pohozené plechovky od oleje, trochu si zbytkem toho sajrajtu přidal na autentičnosti a měl nakročeno pryč, aby mě neposlal pucovat podlahy nebo tak něco.
[„Já jdu do hospody, než mě s váma někdo uvidí,“] ucedil jsem, hodil plechovku do koše, kam patřila, a aby z toho náhodou dědovi nerupla žilka, ještě jsem dodal, že se tam samozřejmě optám techniků a dalších šmucek, jak jsme to ostatně plánovali už v Chrámu. Neohlížel jsem se, takže mi utekl jeho jistě významný pohled, ale nic neříkal, takže všechno dobře dopadlo. A dokonce i Síla byla klidná, takže kdo ví, možná ode mě jako od padawana mistra Coxe něco takového dávno čekal…
V téhle části loděnic se nacházel bar jediný, poeticky nazvaný Kantýna 1E. Patřil k té menšině zdejších rekreačních zařízení, která byla určena cizincům, a jeho polohu jsem si našel ještě v chrámových archivech. Ne snad že bych se tak těšil, až konečně navštívím hospodu jinde než na Coruscantu, ale nechtěl jsem prostě riskovat, že vlezu do nějaké z těch pro Skakoany, kde bývá poněkud nepříjemný tlak a atmosféra bohatá na nepříliš dýchatelný methan.
Stačilo mi projít kolem několika stánků, kde mi byla vnucována nejdřív sada titanových šroubováků a pak rekvalifikační kurz na manažera, a ocitl jsem se před nenápadnými dveřmi s nápadnou cedulí, na níž bylo možné si prohlédnout chutně vypadající polední menu. Ačkoliv už byl staniční večer, prohlíželi si ji dva Durosové, kolem nichž jsem se opatrně protáhl.
Vnitřek Kantýny 1E smrděl fascinujícím mixem univerzální hnědé omáčky a univerzálního čistidla na podlahu a byl výrazně větší, než jsem čekal, nikoliv však světlejší. Nalevo od vchodu se nacházel labyrint pultů a pultíků, na nichž se během oběda jistě nacházely samé výživné pochoutky pro zdejší tvrdě pracující dělnickou třídu, napravo pak dvoupatrová jídelna s takovým množstvím levných stolků, že kdybych to chtěl spočítat, usnu už v první uličce. Zabrané teď bylo jen mizivé procento z nich a nebylo to zrovna prostředí, jaké jsem si ke sběru informací představoval, nicméně když už jsem jednou vešel a všiml si mě ten ospale vypadající Ithorian za kasou, bylo by blbé zase hned vycouvat. Jediným problémem tak zůstávalo to, že mi mistr Tycho nedal žádné kapesné, takže jsem si nemohl dát pivo nebo zelenou a někde z kouta poslouchat. Vytáhl jsem tedy datapad s tím, že si na něm budu něco číst, jak to ostatně dělá spousta asociálních techniků v době volna, a pomalu se ubíral mezi řadami stolů někam, kde bude aspoň trochu plno. Ještě dřív se nicméně vyřešil můj problém s nedostatkem vhodných informačních zdrojů, sám, jen zpočátku poněkud… nekomfortně.
[„Hmm, zrzek, co voní mým oblíbeným parfémem, nejsou dneska náhodou Vánoce?“] ozvalo se v jednu chvíli pobaveně od stolu po mé levici, kde jsem prve díky nevýslovně nevkusné plastové palmě přehlédl kuriózní dvojici. Radši jsem se rozhlédl, ale výrok byl skutečně určen mně, jak mi jeho autorka, karamelově zbarvená Wookiee tak ve věku mojí matky, dala jasně najevo mávnutím ruky a gestem, ať jdu blíž. Její společník, šedovlasý mladý člověk v laboratorním plášti, nevypadal nadšeně a dál cosi datloval do datapadu. Jak už to ostatně dělá spousta asociálních techniků v době volna, víme…
[„Nejsou,“] pravil jsem samozřejmě, protože fakt nebyly, a měl velké dilema, co dál. Na jednu stranu to totiž vypadalo jako ten typ náhody, co jednomu při misi hrozně pomůže, a šlo vlastně o první příslušnici mé rasy, kterou jsem po odletu z Kashyyyku viděl, na druhou působila poněkud nebezpečně, možná přímo dravě. Oblečená sice byla do údržbářské reflexní vesty a vedle stolku parkoval vozíček s kbelíkem a mopem, ale přišlo mi, že chlupy má na takové povolání nějak podezřele upravené.
[„To je škoda,“] povzdechla si. [„Ale i tak tě můžu pozvat na panáka a pak nějaký ten špás do kajuty, ne?“]
[„Je mi čtrnáct,“]
[„Výborně, sedej,“] zajásala a já měl takový pocit, že je na mně to zděšení kombinované se znechucením asi docela vidět. [„Ty jsi tu nový, viď?“]
[„Jsem,“] přiznal jsem, protože předstírat opak by v tomhle případě stejně nemělo cenu, a k vlastnímu překvapení si fakt šel sednout na nabídnutou židličku z letitého plastu. Přeci jen to byla příležitost zjistit něco od víc než spolupracujícího zdroje a v nejhorším jsem mohl utéct.
[„Neboj, já tě nekousnu. Aspoň teda ne takhle na veřejnosti. Mé jméno je Zuccazama, ale hezouni jako ty mi můžou říkat Cukrátko, a tohle je...“]
„Mowty,“ představil se i chlapík a zamával mi, ale ani nadále nevzhlédl od obrazovky.
[„...omluv ho, dělá na jednom projektu, díky kterému hrozně zbohatneme, a nemá čas žít. Co ty, kdo jsi, odkud jsi přišel, kam jdeš, hm?“] Jakmile ten příděl otázek vychrlila, napila se z lahve schované v papírovém pytlíku a poslala ji mým směrem. Trochu nedůvěřivě jsem povytáhl sklo z úkrytu, nicméně nepomohlo to ani trochu, protože lahev s hustou červenou tekutinou, ve které plavalo cosi barevného, stejně neměla etiketu.
[„Champbacca,“] představil jsem se, protože krycí jména jsme si s Yussim pro všeobecnou neznámost ani nevymýšleli, a pak, abych ji neurazil, se napil. Litoval jsem toho jenom trochu – alkoholické to sice asi bylo, ale dominantní chutí byla sladká, a to tak že hodně. [„Dělám na jedné z těch velkých přepravních lodí a máme vycházky, než šéf sežene pořádnou zakázku.“] To už krycí historka byla, ale protože jsme si ji procházeli hned několikrát, neměl jsem problém ji vysypat fakt přesvědčivě.
[„Takže se tu chvíli zdržíš? Skvělé!“] zaradovala se dřív, než jsem stihl přikývnout. [„Víš, dělat tu instalatérku a protahovat trubky je občas trochu nuda a hlavně už se dlouho nenašel někdo, kdo by trubky pořádně protáhl mně, chápeš jak to myslím...“] Upřímně řečeno jsem moc nechápal a ani to chápat nechtěl, nicméně zatímco Mowty zvedal obočí, ona se hurónsky zasmála, přihnula si z maskované lahve a já tak dostal kýženou příležitost změnit téma.
[„A co že je ten projekt, na kterém chcete zbohatnout?“] zeptal jsem se nejen proto, abych podpořil dojem šlusáka a abych do diskuse vtáhl i jejího společníka, ale hlavně pro podezření, že by to nějak mohlo souviset s onou loupeží, kvůli které jsme sem přiletěli. Ostatně jak jinak by mohla instalatérka s nudně vypadajícím týpkem přijít k velkým penězům, že?
„Tomu bys nerozuměl,“ ucedil Mowty a skoro to začínalo vypadat, že nechce, abych do toho strkal čumák. Čemuž jsem se vlastně moc nedivil. Nadechl jsem se tedy, že to zkusím znovu, tentokrát s podporou Síly, abych zněl důvěryhodněji, ale ani jsem se k tomu nedostal. Zuccazama totiž byla výrazně sdílnější.
[„Hele, já tomu taky pořádně nerozumim a pomáhám ti,“] obořila se na něj a drcla ho do ramene, div že ho neshodila ze židle. Asi to měli nacvičené. [„Tak se pochlub, já vím, jak ti to dělá dobře, a tady mladej není žádná ouřednická kunda a navíc si cucnul mýho elixíru pravdy a lásky, takže nám to určitě nepokazí, že ne?“]
Co nejrezolutněji jsem zavrtěl hlavou, ač jsem moc nechápal ten elixír, a snažil se nevypadat moc nadšeně, že se mi nejspíš povedlo celou tuhle operaci rozlousknout dřív než mému mistrovi nebo té dvojici břinkmozků. Jenže takové myšlenky byly poněkud předčasné a hlavně mě ani trochu nepřipravily na to, co následovalo.
„Jak myslíš,“ souhlasil Mowty otráveně a konečně odložil datapad. „Co víš o projektu Loutkař?“
[„To je nějaký místní divadelní spolek?“] zkusil jsem to a přesně podle předpokladu se netrefil. Potvrzovalo to ale moji domněnku, že ať už bylo to pití cokoliv, nešlo o sérum pravdy, jinak bych byl přiznal, že vůbec nic. Zároveň to ale asi bylo silnější, než nasvědčovala chuť, protože mě začaly mírně brnět prsty.
„Takže vůbec nic, chápu. Ale víš, co je největší slabinou těch obrovských bitevních lodí, co se vyrábí ve zdejších loděnicích, viď?“
[„Že potřebují asi tak deset tisíc členů posádky, aby dokázaly aspoň rozsvítit poziční světla?“] zkusil jsem znovu, tentokrát již úspěšně, a v duchu pak poděkoval těm hodinám stráveným v chrámových archivech.
„Bingo. A proto se tady na Foerostu sešlo pár lehce nadprůměrně plných makovic z rádoby špičkových laboratoří TechnoUnie a řekly si, jestli by to číslo třeba nešlo trochu srazit pomocí automatizace a masivního užití umělé inteligence. Ukázalo se, že šlo, a právě tady finišuje konstrukce jednoho prototypu, kterému díky podřízeným obvodům, droidí posádce, multivláknovým procesům a dalším věcem, které bys nedovedl ani vyslovit, stačí necelá stovka trochu šikovnějších chlapů.“
[„A vy jim chcete vybílit sklady surovin?“] zkusil jsem potřetí, nicméně tentokrát se zase netrefil, ač to skoro vypadalo, že mám svoje hledané lotry a budu se moct co nevidět vysmát Yussimu i mistru Tychovi.
[„Kdepak, něco mnohem chytřejšího,“] culila se Zuccazama a po loknutí z lahve poslala červenou dobrotu zase ke mně.
[„To jako že… vezmete celou tu loď?!“] zděsil jsem se a překvapení nemusel hrát, protože to by bylo odhalení, které jsem opravdu nečekal. Ovšem ono to bylo ještě trochu vymazlenější, jak jsem mohl tušit z toho, že Mowty protočil panenky.
[„Přihořívá,“] zapředla Wookiee a měl jsem pocit, že se mi pod stolem otřela nohou o stehno, přitom tam měla prostoru víc než dost. A pokračovala a zase tak divně pomrkávala, tentokrát však hlavně na Mowtyho. [„Řekni mu to ty, ty to umíš podat strašně pěkně.“]
„A co bychom s takovou lodí asi dělali, nevíš, ty hňupe? Tedy souvisí to s ní, to jo,“ přikývl šedovlasý génius až moc samolibě a já znovu ochutnal tu sladkou břečku, tentokrát trochu pozorněji, „my si totiž počkáme, až ji bude krást někdo jiný, tu krádež překazíme a budeme až do konce života žít z odměny, kterou za ty kokoty dostaneme.“
[„Fíha,“] pokýval jsem uznale hlavou, protože něco takového by mě určitě nenapadlo. Napadla mě ale možná komplikace a radši jsem se optal, jestli to vzali v potaz. [„Ale to se možná docela načekáte, ne?“]
„Ještě zhruba čtyři hodiny,“ pravil Mowty klidně krátce poté, co zkontroloval hodinky, a naštěstí pokračoval sám, aniž bych se musel zase hloupě ptát. „Víme totiž o partě dementů od Černého slunce, co se na podobné věci specializují a co si na tu loď brousí zuby a zkusí ji štípnout během plánovaného zkušebního startu. Jsou to sice břídilové, ale odměna je za ně slušná, takže i kdybychom jich dostali jenom polovinu, můžem do konce života sjíždět hory koksu na sáňkách.“
[„Už jsou na stanici,“] vzala si slovo Cukrátko, totiž Zuccazama, [„sledujeme je na hromadě kamer, co jsem roznosila všude možně. Zatím ale vyčkávají na výměnu směn před testem, takže se ještě tak tři hodiny nebude dít vůbec nic zajímavého, leda že bychom se přesunuli ke mně...“] To pomrkávání mě dost děsilo, ale zvládl jsem zachovat chladnou hlavu a…
[„Ehm, já si odskočím, ale hned jsem zpátky, slibuju,“] ujistil jsem ji, rychle se zvedal a mířil k nejbližším toaletám. Ne však proto, že bych si skutečně potřeboval odskočit nebo se tam před ní chtěl schovat, nýbrž kvůli vibracím, které v tu chvíli začal produkovat můj naštěstí ztlumený komunikátor. Někdo mi volal a já se z pochopitelných důvodů nechtěl vykecávat před dvěma neznámými, kteří mi sice viditelně věřili docela dost, ale kdo ví, jak by si to vyložili.
Proběhl jsem dveřmi s galakticky uznávaným symbolem pro samčí humanoidy, rychle zjistil, že uvnitř kromě onoho unikátního záchodového aroma nikdo není, zavřel se v jedné z kabinek a zjistil, že tam není papír. To ale mohlo počkat, protože hlavní bylo stisknout příjem na stále ještě vibrujícím přístroji, který hlásal, že příchozí hovor letí skrz subprostor a tedy z nějaké nezanedbatelné dálky. Tak jsem to vzal a periferně si uvědomoval, že brnění prstů stihlo pominout, stejně jako příznaky mírné podnapilosti. Asi jsem to stíhal odbourávat.
„No to je dost,“ ozval se hlas mého mistra, „už jsem se začínal bát, že sis tam našel holku a volám nevhod.“ Navzdory značně kousavému tónu jsem věděl, že si mě jenom dobírá a ve skutečnosti se vlastně docela dobře baví, jako ostatně při každé podobné příležitosti. A i proto jsem byl rozhodnut mu neříct, že by vlastně nemusel být až tak daleko od pravdy.
[„Popíjel jsem se svědky,“] odpověděl jsem tedy vyrovnaně a čekal, s čím přijde on.
„To je mi náhoda, já taky, a zrovna kvůli tomu volám – našel jsem chlapíka, co prodal větší množství specifické nelegální elektroniky jedné partě známých firem od Černého slunce, co mířila na Foerost kvůli kšeftu století. Vypadá to, že nejdou po surovinách, jak jsme si mysleli, ale po něčem mnohem větším.“
[„Jo, po bitevní lodi,“] potvrdil jsem mu a skoro litoval, že komunikátor přenáší jenom hlas, protože vidět jeho tvář by bylo jistě velmi poučné.
„Cože?“
[„Chtějí ukrást jeden z těch velkých křižníků, co se tu vyrábí.“]
„Takový ten, co potřebuje deset tisíc členů posádky, aby aspoň rozsvítil poziční světla?“
[„Tenhle je právě jiný, prototyp s podřízenými obvody a umělou inteligencí. Na ten stačí necelá stovka trochu šikovnějších chlapů.“]
„A to víš jak?“
[„Potkal jsem chlapíka, co o nich ví a plánuje je všechny zatknout při činu.“]
„Někdo od tamních policajtů?“
[„Ne, takový děsně chytrý a technicky nadaný pošuk s kamarádkou instalatérkou.“]
Na druhé straně bylo chvíli ticho, asi jak mistr přemýšlel, jestli si z něj dělám srandu. Dovedl jsem si živě představit, jak si mne špičku nosu, což dělal vždycky, když byl vyveden z míry.
„Dobře, to zní trochu moc cákle na to, aby sis to vymyslel. Myslíš, že ten jejich plán vyjde?“ To byla dobrá otázka. Mowty totiž na jednu stranu vypadal jako inteligentní člověk, na tu druhou se však nabízela otázka, jestli není až tak moc inteligentní, že zapomene na nějaký drobný detail, například že těch pirátů sem muselo dorazit fakt hodně. Dle mého soukromého odhadu tak stovka trochu šikovnějších chlapů…
[„Přípravu rozhodně nepodcenil, ale stejně radši seženu mistra Tycho a Yussiho, jako zálohu,“] odpověděl jsem zamyšleně a snažil se vzpomenout si, jak velký je staniční kontingent pořádkových sil. Jakkoliv mi ale v hlavě zůstala téměř dokonalá mapa ke Kantýně E1, tohle číslo zmizelo beze stopy.
„To určitě udělej. Já se ještě půjdu optat jednoho svého člověka, co má konexe přímo na Černé slunce, jestli neví víc, ale myslím, že za těchto okolností bych si mohl klidně hodit nohy na stůl a pustit si to finále, co?“
[„Možná,“] připustil jsem, ač mi zdravá míra pesimismu nedovolovala počítat s možností, že to všechno půjde přesně podle plánu. Mistr na tom byl naštěstí podobně.
„To počká,“ ujistil mě, „stejně tam ještě tak hodinu a půl poběží reklamy a ten můj chlápek bydlí vedle pivotéky. Ozvu se, Cox končí.“ A bylo ticho.
Samozřejmě mě napadlo, že bych měl kontaktovat Yussiho a mistra Tycho a říct jim, co vím, ale než jsem to stačil provést, zaskřípaly vchodové dveře a někdo vešel dovnitř. Spěšně jsem schoval komunikátor do kapsy, spláchl a šel ven s tím, že to holt počká, ale to bylo poněkud unáhlené. Sotva jsem totiž otevřel dveře kabinky, uzřel jsem povědomé karamelově hnědé chlupy a byl natlačen zpátky na mísu. Rozum velel odmrštit útočnici vlnou Síly, ale instinkty asi zaspaly nebo netušily, v jakém jsem nebezpečí, a tak bylo záhy v kabince dost plno, já zase seděl, ozvalo se skřípání a křupnutí a zatímco mně se má pozice vůbec nelíbila, Zuccazama byla viditelně ve svém živlu.
[„Tak ukaž, co sis pro mě připravil,“] vrněla a otírala se o mě způsobem, který by asi za jiných okolností nebyl tak docela nepříjemný, ale momentálně bych ho ochotně vyměnil za další přednášku o škodlivosti alkoholu. Do zadku mě studil kov záchodu, zepředu doráželo horko z chlupů bez štítu výstražné vesty, žádný div, že jsem z toho byl poněkud rozpolcený.
[„P-připravil?“] zopakoval jsem koktavě a marně se bránil, a ji to ani trochu nezbrzdilo. Šátrala rukou v místech, kde by dle mého názoru nikdy nikdo neměl šátrat někomu, koho znal deset minut a o kom věděl, že mu je čtrnáct, a z nějakého důvodu ji to hrozně potěšilo.
[„No vida, tak tohle mi Mowty fakt nabídnout nemůže,“] ušklíbla se.
[„On nemá hasák?“] nechápal jsem a snažil se jí sundat pracku ze světelného meče ve vnitřní kapse montérek, který jsem ale samozřejmě nemohl jen tak přiznat. To ji konečně zmátlo, a to natolik, že se nechala, jen předtím skrytý předmět ještě párkrát ohmatala. Hasáku byl skutečně dost podobný, takže to nezpochybňovala, ale stejně vypadala jaksi zklamaně, kdoví proč.
[„Tys šel fakt jenom na záchod?“] zeptala se, již docela normálním hlasem, bez toho děsivého podtónu.
[„Jo.“]
[„To jako nebylo ‚mrk mrk, jdu na záchod, sejdem se tam, mrk mrk, skoč pro kondomy‘?“]
[„Ne.“] Já vypadal znechuceně, ona zmateně. Celkově vzato jsme si tedy neměli moc co vyčítat.
[„Ale… krucinál, co je s tebou špatně, to jsi vyrůstal v klášteře nebo co?“]
[„No, tak něco, ale hlavně je mi čtrnáct.“]
[„Jako vážně? A kdes vzal tu drahou voňavku?“]
[„To je olej z hydrauliky.“]
[„Ale prémiový, skakoanská šedesátka,“] namítala, jako by to mělo všechno vysvětlovat, a znovu začenichala v okolí těch pár fleků, co jsem si vyrobil z odpadků. [„No nic, tohle je trochu trapas, co?“]
[„Jo. Jdeme zpátky? Chtěl bych si doposlechnout zbytek toho plánu.“] S mírným zaváháním ze mě slezla, natáhla se po předčasně odhozené vestě a trochu ztrápeně se podívala na zvětšující se kaluž pod vyvrácenou mísou, která jasně svědčila o tom, že na to šla trochu moc zhurta a že to bude muset opravovat. Což byl ovšem jen a pouze její problém.
Já se každopádně zvedl taky, a i když bylo nemilé, že nemůžu dát vědět kolegům, vzhledem ke zbývajícímu času do začátku akce jsem to nepovažoval za tak kritické a vypnul komunikátor. Holt si pak odskočím ještě jednou, tentokrát s důraznějším varováním, sám, bude to bezpečnější než riskovat, že hovor přijde nevhod.
„Páni, to bylo dokonce ještě rychlejší než jsem čekal,“ culil se opět trochu moc samolibě Mowty, když jsme se k němu vrátili, ale než došlo na nějakou vysvětlující konverzaci, vytasil se s novou, pro mě docela důležitou informací. „Ale stejně jste přišli o moc zajímavou věc – naši přátelé právě chytili rytíře Jedi.“
[„Cože?“] To jsem byl já, ne Zuccazama. Ta jenom pozvedla obočí podobně jako to předtím udělal její kolega.
„Narazil na ně v servisní šachtě na administrativním podlaží, kokot, a asi mu neskočili na myšlenkový trik či co, nevím, mikrofony tam nemám. Začala přestřelka, on vytáhl světelný meč a dvanáct těch píčusů dostal, ale pak ho jeden z těch zbývajících trefil a omráčil. Bylo to docela akční, mám to nahrané, chcete to vidět?“
[„Jasně!“] zajásala tentokrát Zuccazama, ale já se podíval taky. Z popisu to sice vypadalo na mistra Tycho, ale jistý jsem si nebyl, to až po zhlédnutí toho záznamu. Byl to on. Ten gauner, co ho dostal, ho sice trefil jenom díky obrovské dávce štěstí, ale to nic neměnilo na tom, že ho složili a odtáhli někam pryč, nejspíš do hangáru a své lodi, což však bylo mimo dosah Mowtyho kamer.
[„Hustý,“] konstatovala, [„a nemá na sobě ty obvyklé hadry, myslíš, že šel po našich pirátech, jenom v přestrojení?“]
„Pochybuju. To by tušil, kolik jich tu je, a takovouhle blbost by nezkoušel.“ Já si tím tak jistý nebyl, ale radši jsem mlčel. „Každopádně pro nás je to jedině dobře – odpočet jim pokračuje, tak ho jenom šoupli k sobě do lodi a nejen že je pořád můžeme pochytat, ale ještě bychom mohli dostat nějakou odměnu za osvobozeného Jedie, nemyslíš?“
[„Jako od toho jejich Řádu?“] podivila se s notnou dávkou skepse. [„To sotva, vždyť to je jako chtít nálezné po někom z… kláštera.“] Na malý okamžik se zamyslela trochu víc, než by se mi líbilo, ale pak se vrátila do přítomnosti a ani jsem nemusel moc působit na Sílu.
„Pravda, srát na ně, na vořežpruty.“
[„Já mám ještě jeden takový dotaz,“] nadhodil jsem ještě a dokonce zvedl ruku, což Mowty kvitoval dalším protočením očí. [„To je jako chcete nějak uspat, nebo jak je jako plánujete pochytat, když jste jenom dva?“]
[„Tři?“] zkusila to Zuccazama.
„Dva jsou až moc,“ odbyl ji Mowty. „Protože jakmile ti mamlasové provedou svůj dokonalý plán, zmocní se lodi a budou na ní chtít zdrhnout, stačí mi zmáčknout tenhle rozkošný čudlíček,“ ukázal na svůj přístroj, „získám úplnou kontrolu nad lodními kamerami, většinou přepážek a systémem podpory života a prostě jim vypnu kyslík. Záznam z kamer se pomocí jednoho vymazleného a plně automatizovaného skriptu pošle na zdejší policejní stanici i s kontaktem, kam mají poslat odměny, a až je dostanu, vrátím jim loď k úklidu, načež se budu válet v prachách, ou jé!“
[„Budeme,“] ucedila Cukrátko a génius se ve svém radování lehce zarazil.
„Budeme se válet v prachách, ou jé, jo. A když budou rychlí, možná jim i pomůžu odladit systém, aby k něčemu takovému v budoucnu nedošlo, ale to ještě uvidím, jestli se mi bude chtít pracovat.“
[„Mno, to zní fakt promyšleně,“] uznal jsem a pokýval hlavou, opět k jeho nevelkému nadšení.
„Nech si ty komplimenty, podíl nedostaneš. Zvládli jsme to bez tebe tři měsíce, zvládneme to i poslední tři hodiny.“
[„To je v pohodě, já podíl nechci,“] pokrčil jsem rameny, [„ale docela mi chutnal ten… elixír pravdy a lásky, ten ještě máte?“] Zuccazama se začala smát, Mowty vypadal, že se mu hlavou honí asi tak dvacet různých titulů pro zabržděnce mého kalibru.
[„Takže už ti není čtrnáct?“] zkusila to, ale už v tu chvíli posílala sklo v pytlíku mým směrem.
[„Vždyť je to trochu silnější kompot...“]
V následujících dvou hodinách a nějakých minutách zmizel obsah lahve do poslední kapky a moc pěkně jsme si popovídali. Zejména tedy s instalatérkou, která se zase trochu otrkala a neodpustila si sem tam nějakou tu nevhodnost, ale i s Mowtym, jakmile se taky napil. Dozvěděl jsem se spoustu zajímavostí o fungování doků, podělil se o nějaké ty zbytečné znalosti z chrámové databáze a dokonce se mi povedlo i odskočit si a kontaktovat Yussiho. Byl sice, chudák, trochu rozhozený, že jsem mu to nebral, a už se prý připravoval mistra osvobodit na vlastní pěst, ale když jsem ho ujistil, že já a mí noví kámoši to zmákneme, uklidnil se a slíbil, že se schová někam mezi kontejnery s rudou v sekci D, nebude dělat blbosti a počká na náš signál. Rozhovor s mistrem Coxem během téže návštěvy toalet byl ještě rychlejší, nepřinesl vůbec nic nového a trochu ho rušil řev komentátora, který si pochvaloval parádní spolupráci kachirhských úderníků.
Celkově vzato tedy slibně načatý večer, během nějž by jeden snadno zapomněl, že je v práci...
„...jsou to prostě všechno vocasové, nechápu, jak jsem tam mohl vydržet tak dlouho.“
Mowty právě dokončoval své vyprávění o tom, jak se dostal tam, kde je, přes několik brigádiček na postech, které pro něj byly i z mého pohledu naprosto podřadné, když vtom začalo jeho udělátko hrát všemi barvami. Mírná opilost způsobená dalším zkonzumovaným elixírem a také vstřebáním většího než malého množství opravdu výživných informací o jejich životě byla rázem ta tam a já upřel oči na zdroj světla, stejně tak oba mí noví kamarádi.
„No vida, konečně se rozhoupali,“ vyhodnotil blikání sám stvořitel pekelného stroje, chopil se ho a trochu s ním zaklepal, asi aby vylepšil obraz. „Tak jo, teď dávejte pozor, protože táááákhle se dělaj zprávy!“
Namířeným ukazovákem opsal takový oblouk, že mi div nevypíchl oko, stiskl ono dříve exponované tlačítko a na tváři se mu rozlil další z mnoha samolibých úsměvů. Jediným rozdílem bylo, že tenhle mu tam vydržel jenom asi sekundu a půl, pak se dostavilo podezřívavé mhouření jedním okem a pak…
„Doprdele, vole, kurva, to jsou takoví vypíčení mamrdi, tak to ani hovno, kámo!“ rozeřval se na celou kantýnu, kde už ale nebyl skoro nikdo, takže mu poplašený pohled věnovala jenom Zuccazama. Chtěla se nejspíš i zeptat, co že je špatně, ale předběhl ji, jen před tím začal zuřivě ťukat do kláves.
„V té bandě, co zůstala na lodi s Jediem, je i jeden kripl, co se se mnou snaží vyjebat. A jestli se natvrdo napíchne na síť dispečinku, a jako že ho to určitě napadne, tak se můžu jít během dvaceti minut se svým bezdrátem klouzat, kurva!“ Nadále mlátil do přístroje, ale Zuccazama i já jsme se na sebe podívali a viditelně si oddechli.
[„To už bude stejně pozdě, ne?“] zeptala se jemně a já byl rád, že si to nemyslím sám.
„Neser mě, Cuketo,“ odsekl, ale ani se na ni nepodíval, „tady nejde o to, že se za dvacet minut udusej, i kdyby to byli samí Falleeni, tady jde o to, že jestli tenhle jeliman dokáže prolomit moje kódování, mohl by prolomit i naše identity.“
[„Jako že by zjistil,“] zkusil jsem to tentokrát já a neušlo mi, že Zuccazama najednou vypadala docela zaraženě, [„že s ním a jeho bandou profesionálních grázlů vyběhla údržbářka a… nerd?“]
„Jako že by zjistil, ty idiote,“ obořil se pro změnu na mě, „že člověk, co mu pozabíjel většinu kamarádů, je ten samej jako ten, co mu za nemalej balík peněz prodal tip na loupež století i s pár nedůležitejma přístupovejma kódama!“ Rozhostilo se ticho rušené pouze dalším zběsilým mlácením do přístroje, během nějž Zuccazama omluvně pokrčila rameny a já si uvědomil, že fakt asi idiot jsem. Protože jinak to přece dávalo dokonalý smysl a mělo mě to napadnout už dávno, že Černé slunce nešlo jen tak náhodou kolem zrovna ve chvíli, kdy měli tihle dva připravenou dokonalou past. Než jsem však stačil cokoliv navrhnout, rozhýbal se Mowty, a to způsobem, který pro mě nebyl zrovna příjemný.
„Oukej, srát na to,“ pravil rezignovaně, vypnul přístroj a místo něj vytáhl bouchačku. „Čas na plán B. Zabijeme svědky a zkusíme zdrhnout do Vnějšího okraje.“
[„Co?“] To jsem byl hlavně já, ovšem Zuccazamě to z očí koukalo taky. Důležitější ale bylo, že jí to koukalo i z řeči těla, neboť se bleskově vrhla mezi mě a zbraň, a to dřív, než jsem vůbec stačil pomyslet na nějaké úskoky. Pro jednou jsem tu její srst pod žlutou reflexní vestu viděl zblízka docela rád, rozhodně radši než tu žílu, co začala jejímu společníkovi pulzovat na čele.
„Nebuď blbá a uhni, sakra, když je nenavede na naši stopu, tak máme tak půl dne k dobru!“
[„A kvůli půldnu chceš zabít někoho, kdo nám chtěl pomoct?“]
„Zklidni hormon a nemysli kundou, laskavě, jde nám o kejhák!“
[„Můžu mít protinávrh?“] vmísil jsem se do debaty, protože to vypadalo, že vzduchem začnou lítat chlupy a zuby a plazma a tak. Dokonce jsem nesměle zvedl ruku, když to minule tak pěkně fungovalo, a on mě do ní dokonce nestřelil.
„Co, zabiješ se sám?“
[„Ne, ale máme ještě tak osmnáct minut, kdy je ten týpek zaměstnaný, ne?“]
„Spíš tak patnáct, kam míříš?“ On mířil pořád na mě, skrz svou společnici, mimochodem.
[„No, že kdyby se mi třeba během těch patnácti minut povedlo osvobodit toho Jedie, tak ho třeba zastaví dřív, než se začne nudit a prolustruje si vás.“]
„Není to na sebevraždu moc velká námaha? Je s ním nejmíň šest chlapů, každej větší než ty sám.“
[„Ale já nebudu sám, pomůže mi Curkátko, navíc Jediové přece chodí ve dvou, ne? Bude tu někde mít i učedníka.“] To zabralo. V Síle jsem cítil, že nad tím intenzivně přemýšlí a že už mě nevnímá jako hlavní hrozbu, což potvrdila Zuccazama, která obratem odstoupila a odkryla mi pohled na zbraň, nyní bezpečně skloněnou k podlaze.
[„Znám zkratku,“] navázala na mě, věnovala mi spiklenecké mrknutí a chopila se mopu, což jsem vyhodnotil jako signál, že do toho se mnou jde.
[„Stejně ho ale zkus zdržet, každá vteřina dobrá,“] navrhl jsem ještě Mowtymu, ale už jsem se taky zvedal a vyrážel ke dveřím.
„Podle mě oba chcípnete,“ ucedil, ovšem opět se chopil přístroje, „ale zkusím aspoň najít toho učedníčka, ať je to větší sranda.“ Víc jsem vědět nepotřeboval, následoval jsem Zuccazamu k východu a zanedlouho už pelášil promenádou k tamní zastávce staniční rychlodráhy. Počet tvorů, co se tam poflakovali, se navzdory pozdní staniční hodině nijak výrazně nezmenšil, světlo bylo pořád stejně slabé a pořád jsem litoval, že nemám boty.
O tři minuty, dva přeskočené droidy a jednu srážku s velkoobchodníkem s lubrikanty později jsme seděli ve vlakové soupravě, která pamatovala nejspíš ještě Nagu Sadowa, a řítili se k doku, jehož číslo nám cestou nahlásil Mowty. Přišla chvíle vytáhnout eso z rukávu a doufat, že z toho nebude malér.
[„Yussi, kámo, slyšíš mě?“] zabručel jsem do komunikátoru krátce poté, co jsem ho zase zapnul, a ostatní cestující sice vypadali dost znechuceně, ale možná to bylo jenom těmi přetlakovými obleky a tmavými brýlemi.
„Jo, slyším, poslouchej...“
[„Ne, to ty poslouchej,“] přerušil jsem ho dřív, než mi stihl rozbít krytí, [„pamatuješ, jak jsi říkal, žes na promenádě asi viděl dva Jedie v civilu?“]
„Co?“ Nezklamal.
[„Nedělej překvapenýho, říkals přece, žes viděl dva maníky, co byli sice oblečení jako normální lidi, ale u sebe měli špatně schované světelné meče, ne?“]
„N...“ U Baccovy šavle, fakt to s ním nebylo lehké.
[„...a ten menší vypadal jako hrozně natvrdlej moula, kterýho bych klidně skopal do kuličky, kdyby mě třeba nějak sral?“]
„Jo tenhle!“ dovtípil se konečně a já si oddechl, protože Zuccazama sice vypadala pořád trochu podezřívavě, ale teď už se i usmívala.
[„Myslíš, že bys ho dokázal najít? Zjistili jsme, kde drží jeho mistra, a jdeme ho vysvobodit, tak by se nám hodil.“]
„Určitě. Mám pocit, že jsem ho zrovna před chvilkou viděl kousek odsud.“
[„Výborně, tak ho pošli do hangáru 17 v sekci D, my...“]
[„Vystupujeme.“]
[„...tam budeme za chvilku. A ty se hlavně koukej schovat na lodi a nevylejzej, protože tady možná půjde do tuhého a víš přece, jak snadno se ti dělají modřiny.“] Jo, to jsem si asi mohl odpustit, ale ani moc nevrčel, potvrdil příjem a vypínal vysílačku, přičemž už bylo slyšet, že běží.
My běželi taky, další sekcí promenády, do chodby k hangárům a podél několika pancéřových dveří hlídaných protokolárními droidy, za nimiž jistě parkovaly luxusnější kocábky než ta naše rachotina. Zuccazama běžela napřed, neboť koho nám z cesty neodklidila její reflexní vesta, toho odklidil její reflexní mop, a já se tak vůbec nemusel zabývat obavami, že někoho srazím. Po dalších třech dveřích mi celkem svěže oznámila, že ty další jsou naše a že nám zbývají čtyři minuty.
Nedalo se svítit. Připravil jsem se, že jakmile zastavíme, prostě sáhnu pro ten
hasák, co se jí prve tak líbil, otevřu a uvnitř to nějak vyřešíme, ale náhoda mi zase jednou přála.
„No to mě poser,“ ozvalo se Zuccazamě z vysílačky tak nahlas a tak pobaveně, že jsem zapomněl brzdit a zastavil se o zadek pod vrstvou žluté látky a karamelových chlupů. Zuccazama vypadala, že chce něco říct, ale přerušily ji další zvuky z vysílačky, pořád ještě tak hlasité, že jsem je slyšel i já. Byl to Mowty, ovšem ne ten zachmuřený, co mě chtěl před pár minutami odprásknout, nýbrž smějící se na celé kolo. Důvod své rozjařenosti nám sdělil sám, bez nutnosti se aktivně ptát. „Měli jste pravdu, fakt jsou tu dva. A ten druhej je sice podměrečnej, ale narazil na našeho kámoše v šachtě u hlavních rozvodů a udělal z něj pět malejch do školky a z jeho dvou bodyguardů taky. Ty vole, já se poseru, to se fakt jen tak nevidí...“
[„Znamená to, že jsme v suchu?“] otázala se ho zpátky, zatímco já si prohlížel dveře do cílového hangáru a protokolárního droida, jemuž jsme už asi začínali připadat lehce podezřelí.
„Víc než v suchu, ozvali se mi fízlové, že se vzhledem k okolnostem pokusí urychlit odesílání odměn na náš účet, ale bude jim chvíli trvat, než identifikují a posčítají ty mrtvé čubky. Ovšem záloha už je na cestě a myslím, že minimálně nový šidítko si za to určitě pořídit zvládneš. Vrať se, balíme.“
Skoro to udělala, ale můj pohled ji zastavil. Pohled, kterým jsem se jednak ptal, co že je to to šidítko a jestli to chci vědět, a druhak protestoval proti tomu, že v tom Jedie necháme samotné. Pochopila přinejmenším to druhé, což bylo důležitější.
[„Pomůžu ještě mladýmu zachránit toho rytíře, ať mu z toho taky něco kápne,“] zamručela zpátky a odpověď už jsem tentokrát neslyšel, ale určitě to bylo něco sprostého.
[„Díky,“] odtušil jsem a nadále věnoval většinu pozornosti dveřím hangáru 17, protože jsem zatím moc netušil, jak se dostat za ně a co tam dělat.
[„Až doteď jsem si mimochodem myslela, že ten druhý jsi ty.“] Tím se potvrdilo moje předchozí podezření, že jí byl podezřelý ten klášter, ale před nutností vykoktat nějakou odpověď mě zachránila rána jako z děla, to když kdosi vykopl mřížku z podlahové ventilace a vyskakoval k nám do chodby. Yussi.
„Buďte pozdraveni,“ spustil, snažil se na mě nekoukat jako na kamaráda a docela mu to i šlo. To spíš já měl problém, abych se nesmál tomu jeho motorkářskému převleku. „Jste ti, co mě poslali na stopu mého mistra, že?“
[„Jsme,“] přikývla Zuccazama, sklonila mop do méně defenzivní pozice a k mému mírnému překvapení se na něj nedívala ani trochu mlsně, [„jak můžeme pomoct dál?“]
„Dokážete jim nějak zabránit v odletu? Dostal jsem další tři...“
[„Jo, slyšeli jsme.“]
„...ale bojím se, že ten zbytek teď bude chtít pláchnout.“
[„No, ještě že toho tady kromě instalatéřiny dělám víc. Taky slyšíte pištění mynocků?“] zaposlouchala se Cukrátko a Yussiho to zmátlo snad ještě víc než mě. A zatímco jsme naslouchali, přistoupila k droidovi a legitimovala se mu svým instalatérským průkazem.
„Ne,“ zavrtěl konečně hlavou Yussi a já, protože jsem taky nic neslyšel, jsem ho napodobil. Ona na to však nedbala a s pobrukováním, že ti mynockové fakt vlezou úplně všude, mi hodila mop a přistoupila k panelu vedle dveří. Z kapsy vytáhla čipovou kartu, strčila ji do příslušného slotu, otočila kolečkem, zmáčkla čudlík a světla nade dveřmi se zbarvila do výstražné oranžové. Droid poslušně odcupital stranou a nejspíš se připravoval na to, jak bude případným příchozím oznamovat smutnou zprávu, že hangár je vzhledem k zamoření mynocky momentálně nepřístupný.
[„A teď vám ukážu, jak to umím s hadicí,“] mrkla na nás Zuccazama, vytáhla kartu z panelu, otevřela první dveře a nahnala nás dovnitř tak rychle, že z toho zase šel trochu strach. Uvnitř však místo dalšího zkoumání hasáků zavřela vstupní dveře, hodila nám každému jeden dýchací přístroj ze servisní skříňky, sama se vybavila svým, hodila si na záda takový docela velký sud s hadicí, co se válel hned vedle, a ukázala na druhé dveře, ty, za nimiž už se nacházel vlastní hangár.
[„Nejspíš budou v lodi a hádají se s kontrolou, že nikde žádné mynocky nemají, ale stejně – já a tady fešák jdeme profouknout vzpěry heliem, aby nepojali podezření, že je to habaďůra,“] vysvětlovala Yussimu a vlastně i mně, protože o způsobech likvidace mynocků jsem toho věděl žalostně málo. [„Vejdeme tam a okoukneme, jestli někdo z nich není přímo v hangáru, ty chvilku počkej a pak proběhni rovnou dovnitř. Může jich tam být i šest, vládneš to sám?“]
„Když osvobodím mistra, tak s klidem, když ne, tak… asi taky,“ usoudil Yussi a já mu to docela věřil, protože jakkoliv bych si já na něco takového netroufl, on byl přes šermování machr a mohl mít výhodu prvního seku.
[„Fajn, jdeme, já stříkám, ty za mnou utírej, pro změnu,“] zavelela a hurónsky se zasmála, já bezelstně zasalutoval, že jako jasné, dveře se otevřely a dva šmuckovití Wookiové nakráčeli jako největší suveréni do hangáru s přepychovou lodí Černého slunce. Přesný typ jsem nepoznával, trochu se to podobalo lehkým frachťákům série YU, ale dost možná to bylo něco unikátního na zakázku. Lak byl jako nový, do prostoru z ní hrozivě trčelo pár kanónů a nebyla zas tak velká. Vlastně mě napadlo, že pro pět lidí a jednoho zajatého Jedie je velká tak akorát, takže sem na ní asi nepřiletěla víc jak čtvrtina všech lotrů, ale to už Zuccazama zařvala na celý hangár, ať se panáčkové nebojí, že to bude hnedle v cajku, a dala se do díla. Namířila hadici a následný proud helia do prostoru nad nejbližší přistávací vzpěrou a díky tomu pekelnému syčení nemusel být Yussi žádný mistr plížil. Po pirátech nebylo navíc venku ani vidu ani slechu, takže měl cestu dokonale volnou a já poslušně vytíral loužičky, co vznikaly díky kondenzaci vzduchu na chladné hlavni. Samozřejmě mě napadlo, že by bylo děsně husté, kdybych tím mopem na poslední chvíli vyřídil nějakého toho ničemu, ale… musely mi stačit loužičky. Docela mi to šlo, ale ještě lépe si vedl Yussi, takže než jsme s Cukrátkem zlikvidovali posledního imaginárního mynocka, vycházel z lodi jak on, tak mistr Tycho.
Byl jsem vlastně připraven na to, že mé krytí definitivně padne, ale očividně jsem Yussiho podcenil, protože se zdálo, že svého mistra instruoval. A ten to respektoval, ač mi nebylo tak docela jasné proč – teď už to stejně bylo jedno, ne? Možná však chtěl zabránit šíření drbů o tom, jak každý chlupatý údržbář je ve skutečnosti Jedi, a tak se mi jenom uklonil, úplně stejně jako Zuccazamě.
„Děkuji vám za záchranu,“ pravil poté, „a omlouvám se, že za svou svobodu nemůžu nabídnout adekvátní odměnu, jak jste asi doufali.“ Zuccazama si tou dobou sice se zájmem prohlížela jeho fousy, takže mi přišlo, že by dokázala najít i nějakou alternativní odměnu, nicméně mistr pokračoval. „Ovšem možná mi bude nějakou dobu trvat, než se ze svého věznění vzpamatuji a nahlásím úřadům, že v tomhle doku parkuje loď s mrtvou posádkou. Takže pokud byste náhodou měli někoho, kdo dokáže uklidit pár mrtvol a přeprogramovat transpondér, a chtěli s ní vyrazit ke hvězdám, určitě vám v tom nestihnu zabránit.“
Potutelně se usmál a podíval se na mě, takže mi došlo, proč že mě nepráskl. Ten prevít.
[„To je víc než dost,“] usmála se Zuccazama, mistr nás oba poplácal po ramenou, prošel i se svým trochu zpoceným učedníkem mezi námi a opustil hangár. Já tušil, co přijde, ale nakonec jsem měl na vymýšlení výmluvy trochu víc času, protože Cukrátko se o tu skvostnou zprávu nejdřív chtěla podělit s Mowtym.
[„Koukej dovalit do hangáru 17, máme novou loď.“] Odpověď jsem neslyšel, jenom přinejmenším nenadšený tón z druhého konce linky. [„Já vím, že si můžeme koupit deset nových lodí, ale tahle je fakt pěkná… Já vím. Jo, to vím taky. Ano, určitě navrhneš nějakou lepší a pak si jich koupíš celou letku, ale, sakra, já chci tuhle, můžeš dorazit? Díky.“]
Pak si sice loď začala zálibně prohlížet a majetnicky ji poplácala po přistávací vzpěře, ale stejně jsem se nadechl, preventivně. Naštěstí.
[„Tak co, jdeme vytřít krev, ať můžeme letět ke hvězdám?“] vypadlo z ní pak ještě příměji než jsem čekal. A obočí se jí u toho zase divoce vlnilo.
[„Vytřít ti klidně pomůžu, ale nikam neletím,“] odvětil jsem co možná nejodhodlaněji, ale asi to moc nefungovalo.
[„Jak neletíš? Neblbni, je to skvělá příležitost. Ta loď je parádní, já teď mám balík peněz, můžeme rozjet přepravní společnost nebo tak něco, a až dorosteš...“]
[„Hele, to prostě nejde. Já...“]
[„Jsi ženatej, viď?“]
[„Nejsem, je mi čtrnáct, u Baccovy šavle, ale… dlužím život našemu kapitánovi.“]
[„Aha.“] Vypadala snad ještě zklamaněji než kdybych jí potvrdil ten chomout, ale fungovalo to. Nezačala totiž vymýšlet, jak mě z toho dostat, jenom si povzdechla a konečně pokládala poloprázdný sud s heliem.
[„Moc mě to mrzí, určitě by to byla sranda.“]
[„No to si teda piš, že by byla,“] ucedila trochu zklamaně, ale taky trochu zasněně, což mi dávalo naději, že je na dobré cestě se s tím vyrovnat. Ne snad že bych věděl něco o tom, jak se samičky naší rasy vyrovnávají vesměs s čímkoliv.
[„Chceš pomoct s tím vytíráním?“] zkusil jsem ještě a mávnul na ni mopem, ale v tu chvíli mi začal pípat komunikátor.
[„Champbacca,“] ohlásil jsem se a ona mi, asi v předtuše, co bude následovat, vzala mop.
„Nazdar, kámo,“ ozvalo se z druhé strany, „to jsem já, Yussi, pamatuješ, ten jak pro tebe hledal toho Jedie?“
[„Jo, vzpomínám si. Dobrá práce, mimochodem.“]
„To víš, jsem třída. Ale kvůli tomu nevolám – kapitán svolává posádku zpátky na loď, máme kšeft.“
[„Jasný, za chvíli jsem tam,“] odpověděl jsem možná trochu smutně, ale vlastně to přišlo docela vhod. Zuccazama si povzdechla, opřela se o násadu a úslužně si počkala, až to típnu.
[„Tak já půjdu,“] sdělil jsem jí, [„pozdravuj Mowtyho a ať vám ty prachy dlouho...“]
Pokračoval bych, ale v tu chvíli natáhla volnou ruku k mým montérkám, přitáhla si mě na vzdálenost menší než malou a provedla mi něco, o čem jsem se v chrámových archivech zatím nedočetl. Zahrnovalo to jazyk, nebylo to ani trochu hygienické nebo logické a byl jsem docela rád, když to skončilo, protože jsem si do poslední chvíle nebyl jistý, jestli mi fakt jenom hodně divně děkuje za spolupráci, nebo se mě snaží zabít.
[„Na rozloučenou,“] vysvětlila pak, otočila se na patě a s mopem přes rameno mířila k nástupní rampě své nové lodi. [„Ale jestli se ještě někdy uvidíme, elixír je na mě a dotáhneme to dál...“] To znělo trochu výhružně, ale odpověď jsem na to nevymyslel a jen tam chvíli stál a přemýšlel, že to asi mohlo dopadnout i hůř. Pak už ale nemělo cenu dál civět do podlahy a i já se otočil k odchodu.
Cestou ven jsem na chodbě potkal Mowtyho. Datloval cosi do svého udělátka a když jsem se s ním pokusil rozloučit, jenom zavrčel, ať jdu do prdele, že ho nezajímám. Což bylo fér. Mnohem víc jsem si popovídal s jedním strýcem, co se mnou čekal na rychlodráhu a později se mnou i jel. Drby o tom, že u loděnic došlo k velkému zásahu proti kriminálním živlům, už samozřejmě cirkulovaly mezi veřejností, ale on byl přesvědčen, že zas takový úspěch to nebyl. Soudil, že projekt Loutkař tím bude značně zpomalen a dost možná úplně zrušen, což by znamenalo, že všechny ty miliony kreditů vložené do jeho rozjetí přišly vniveč. Nechal jsem ho, ať se vypovídá, vystoupil jsem na oné zastávce nedaleko Kantýny 1E a zpátky do našeho hangáru už se dostal bez sebemenších potíží.
Za necelé tři hodiny už jsme přistávali na Coruscantu.
„Chceš mi říct,“ přeměřoval si mě mistr Cox poté, co jsem mu U Kancléřky Saresh ve stručnosti popsal průběh mise, „že se ti povedlo bez jediného zapnutí meče zachránit Tycha, dorazit profíky od Černého slunce a ještě se cicmat s karamelovou milfkou?“
[„Nikoho jsem nedorazil a...“]
„Respekt, fakt,“ zasmál se, chytil půllitr s pivem, co mu po stole poslala barmanka, a pozvedl ho do výše, k přípitku. „Rakhuuunští sice prohráli, ale tohle dělá ze dneška přinejhorším docela slušný den. Tak na Cukrátko a Mowtyho!“ Tou dobou už jsem měl své pivo chycené i já, ozvalo se cinknutí a já se těšil na to, že teď budeme do té galaxie tam venku létat aspoň trochu častěji, protože měla očividně co nabídnout.
Nebyl jsem ani trochu zklamán.